Formulier maken

Toevoegen

Selecteer in de knoppenbalk "Toevoegen", "Enquête...". De naam is verplicht. Afhankelijk van de instellingen van het design van je website, wordt de titel van een WebPack soms automatisch getoond als kop. Opmerkingen zijn voor intern gebruik.

Selectievakje "Spring direct naar het formulier tijdens het invullen van vervolgpagina’s" bepaalt, wanneer er gebruik wordt gemaakt van meerdere pagina's binnen het formulier, dat bezoekers direct naar halverwege de pagina blijven 'springen' wanneer de gekoppelde pagina inhoud bevat.

Inhoud toevoegen

Na het toevoegen van een nieuw formulier, kan er inhoud worden toegevoegd. Hiervoor selecteer je de enquête en klik je op "Bewerken" in de knoppenbalk, of klikt simpelweg dubbel op de enquête. We beginnen helemaal 'schoon':

Hierna klik je op "Toevoegen" en voeg je in ieder geval één pagina, met daaronder één groep toe. 

Een formulier kan van simpel (zie opstarten en indeling screenshot contactformulier) naar uitgebreid gaan:

Vragen types

De volgende types zijn beschikbaar, waarbij her en der een vraag verplicht is gemaakt in onderstaand voorbeeld:

Vragen dupliceren

Met een rechtermuisknop op een vraag opent het contextmenu, waarbij je snel een vraag kunt dupliceren.

Pagina's overslaan

Meer specifieke formulieren, bijvoorbeeld voor het splitsen van bepaalde bezoekers die zich willen inschrijven voor verschillende cursussen, kan een meerkeuzevraag worden ingezet waarbij ieder afzonderlijk antwoord verspringt naar een eigen pagina met meer informatie.

Vanaf (in dit voorbeeld) pagina 5 en 6, kan worden gevraagd op welke tijd men wil deelnemen en vervolgens worden doorverwezen naar de eindpagina, of in dit geval meer achtergrondgegevens als laatste formulier voor de eindpagina automatisch volgt.

Zo kan elk formulier geheel naar smaak worden vormgegeven.

Geen onmogelijke routes

Let bij het verspringen van pagina’s goed op dat je geen ongewenste of onmogelijke routes creëert. Springen naar bijvoorbeeld een pagina die vóór de vraag ligt is niet mogelijk. Dit kan vooral mis gaan bij het achteraf verplaatsen van pagina’s!

Ook is het mogelijk dat verplichte vragen worden overgeslagen door verspringen.

Vragen, groepen of pagina's verplaatsen

Selecteer de vraag, groep of pagina en klik om "Omhoog" of "Omlaag" in de knoppenbalk:

Geen onmogelijke routes

Let bij het verplaatsen van pagina's op wanneer je "Spring naar pagina.." vragen had. Zie de melding hierboven.

Eindpagina

Nadat de vragen compleet zijn, moet de eindpagina worden ingesteld. Bij het selecteren is er reeds een overzicht te zien van de huidige instellingen. Aanpassingen zijn te maken door in de knoppenbalk op "Eigenschappen" te klikken:

Een overzichtspagina geeft de invuller alvorens te versturen nog éénmalig een overzicht met alle opgegeven antwoorden. Deze zal hierna op "Versturen" moeten klikken. Deze optie wordt inmiddels eigenlijk nooit meer gebruikt en is uit de nieuwe Formulieren applicatie gelaten, aangezien de ervaring leert dat gebruikers vaak denken dat het formulier al verzonden is zodra zij een overzicht van antwoorden zien. Men vergeet vervolgens vaak daadwerkelijk op "Versturen" te klikken. We raden dan ook aan deze niet in te vullen.

Op de afrondingspagina kan een tekst worden ingesteld die wordt weergegeven na "Versturen". Ook kan worden gekozen naar een geheel andere pagina te verwijzen. Er kan worden gekozen om naar een bestand door te sturen, of naar een URL:

Bij "Resultaten versturen" wordt ingesteld waar de resultaten naartoe moeten worden verzonden (ontvangeradres), met welk onderwerp, en vanaf welk e-mailadres (afzenderadres). In de meeste gevallen wordt hiervoor geen sjabloon gebruikt, aangezien deze resultaten voor intern gebruik zijn bedoeld. 

E-mail naar invuller

Wanneer je een e-mail naar de invuller wilt sturen doe je dit bij het vraagtype "E-mail", oftewel de plek waar de invuller zijn e-mail opgeeft.

Koppelen

Zolang een formulier niet is gekoppeld, is deze uiteraard niet zichtbaar op de website. In principe werk je dan nog offline.

Koppelen kan alleen vanuit het basisoverzicht. Sluit evt. het scherm voor het bewerken van het formulier als je deze nog open had staan. Selecteer het formulier dat je wilt koppelen en klik op "Koppelen" in de knoppenbalk. Elk formulier kan worden gekoppeld aan meerdere pagina's wanneer gewenst.

VorigeVolgende