Bestandstypes

We behandelen hieronder de meest belangrijke bestandstypes en mogelijkheden daarvan.

Rich-tekst document

De meeste Publisher websites maken gebruik van rich-tekst documenten (RTD). Deze documenten zijn direct in WebHare vanuit de Publisher te bewerken en op te slaan middels de RTD Tekstverwerker. De werking van deze editor wordt uitgelegd in een losse handleiding.

RTD documenten zijn opgemaakte documenten die specifiek voor de Publisher zijn ontwikkeld. Deze documenten kunnen daardoor niet worden gedownload naar de computer. 

Formulier

De Publisher biedt voor veel websites ook WebHare Formulieren. Deze zijn vanuit de Publisher te openen en te bewerken. Meer infomatie is te cvinden in de Formulieren handleiding

Afbeeldingsbestand

WebHare ondersteunt diverse soorten afbeeldingen, zoals JPG, PNG en GIF. Deze afbeeldingen kunnen op verschillende manieren worden gebruikt; binnen het ontwerp van de site of als content. Ook kunnen afbeeldingen worden geplaatst in een fotoalbum; in dat geval zullen de afbeeldingen worden aangepast op basis van de instellingen van het fotoalbum.

Interne link

Buiten een hyperlink in tekst, kan een interne link ook als bestand worden toegevoegd wanneer het handig is deze in het menu op te nemen. Bijv. een verwijzing in het menu naar "Intranet", zodat wanneer op dit menu-item wordt geklikt bezoekers direct naar deze site gaan. Omdat dit bestand geen content is maar alleen verwijst naar content, is openen niet mogelijk. Aanpassen kan via het eigenschappen scherm.

Dezelfde informatie op meerdere plaatsen

Indien je op meerdere plaatsen in de site dezelfde informatie wilt weergeven kun je ook gebruik maken van een contentlink. Daarmee kan dezelfde informatie worden getoond, maar indien gewenst met een andere opmaak.

Externe link

Buiten een hyperlink in tekst, kan een externe link ook als bestand worden toegevoegd wanneer het handig is deze in het menu op te nemen. Bijv. naar de website van een partnerbedrijf, zodat wanneer op dit menu-item wordt geklikt bezoekers direct naar deze site gaan. Omdat dit bestand geen content is maar alleen verwijst naar content, is openen niet mogelijk. Aanpassen kan via het eigenschappen scherm.

Gebruik interne links wanneer mogelijk

Als je wilt verwijzen naar een bestand of map op de WebHare server dan kun je het beste gebruik maken van een interne link. Wanneer de URL van het doelbestand of de doelmap verandert, dan wordt de interne link automatisch bijgewerkt. Een externe link wordt niet automatisch bijgewerkt en zou dan niet meer werken.

Contentlink

Een contentlink kan worden gebruikt wanneer de content (de inhoudelijke informatie) van één bestand op meerdere plekken of websites gebruikt kunnen worden. Er hoeft dan maar één document bijgehouden te worden.  

Bij het plaatsen van een contentlink wordt een bestand uit WebHare gekozen waarvan de inhoud moet worden hergebruikt. Het contentlink-bestand zal zich daarna gedragen alsof het een kopie is van het originele bestand, maar dan een kopie dat geüpdatet wordt zodra het originele bestand gewijzigd wordt.  

De naam en titel van een contentlink-bestand kan wel anders zijn van het bestand waarnaar wordt verwezen. Alleen de inhoudelijke informatie zal hetzelfde zijn. Ook kan het zijn dat er verschillende designs worden gebruikt voor beide bestanden, waardoor de informatie op verschillende plaatsen een andere opmaak krijgt. 

Omdat dit bestand geen content is maar alleen verwijst naar content, is openen niet mogelijk. Aanpassen kan via het eigenschappen scherm.

VorigeVolgende