Afhankelijkheden

Sommige zaken kunnen afhankelijk zijn van de antwoorden die de bezoeker heeft gegeven op de vragen in het formulier. Dit stel je in met 'afhankelijkheden'. Afhankelijkheden kunnen:

Afhankelijkheden kunnen worden gecombineerd door aan alle voorwaarden te laten voldoen ('en') of aan één of meer voorwaarden ('of'). Het soort voorwaarden is afhankelijk van de vraag die wordt gebruikt: bij een meerkeuzemenu kan de afhankelijkheid zijn ingesteld op 1 of meer van de gekozen antwoorden, bij een datumveld vanaf een bepaalde datum, enzovoort. 

Een voorbeeld

Als voorbeeld van een formulier met afhankelijkheden maken we een eenvoudig tevredenheidsonderzoek naar aanleiding van een (fysiek) bezoek van een bedrijf. Dat zou er ongeveer als volgt uitzien:

De eerste pagina bevat een vraag naar de naam en het e-mailadres, een beoordeling (van zeer tevreden naar zeer ontevreden), een keuze van bezochte vestiging en de datum van het bezoek.

De tweede pagina vraagt verder naar de reden waarom de bezoeker ontevreden is, geeft de mogelijkheid om contact te verzoeken. Tot slot volgt de 'bedanktpagina'. 

Er zijn 3 afhandelingen: de resultaten worden opgeslagen en er worden e-mails gestuurd naar de bezoeker en de vestigingen.

Als een bezoeker nu het formulier in zou vullen, dan zou die altijd het hele formulier te zien krijgen en een e-mail ontvangen. Ook zouden beide vestigingen een e-mail ontvangen met de resultaten. Dat is niet de bedoeling, dus passen wij een aantal zaken aan.

Allereerst beperken we de zichtbaarheid van pagina 2 zodat alleen bij ontevreden bezoekers wordt doorgevraagd.

 1. Dubbelklik  op "Pagina 2" en kies het tabblad "Afhankelijkheden":
 2. Hier kan de zichtbaarheid van de pagina afhankelijk gemaakt worden van een vraag.
  Klik daarvoor op het "Bewerken" pennetje:
 3. We kiezen de beoordelingsvraag en 'een of meer', en klikken op het pennetje:
 4. We selecteren "ontevreden" en "zeer ontevreden" en klikken op OK.
 5. Klik nogmaals op OK en OK om de afhankelijkheid en de pagina op te slaan.

Nu krijgen alleen ontevreden bezoekers Pagina 2 en worden tevreden bezoekers direct doorgevoerd naar de eindpagina. Eventuele verplichte vragen op de verborgen pagina zijn dan ook niet langer verplicht. 

Vervolgens willen we nog instellen dat alleen de juiste vestiging een e-mail ontvangt. Daarvoor maken we een afhandeling 'Resultaten versturen' aan, en voegen 2 ontvangers toe: vestiging 1 en vestiging 2. Deze laatste vestiging geeft aan alleen een e-mail te willen bij ontevreden bezoekers, dus dan combineren we de afhankelijkheden:

 1. We openen de afhandeling "Resultaten versturen" en voegen voor beide vestigingen een "Mail naar" regel toe. Voor vestiging 1 stellen we alleen de juiste vestiging in:
 2. Voor vestiging 2 is het complexer. Dan kiezen wij in plaats van de vraag de optie "Voldoet aan elk".

  De eerste voorwaarde is de juiste vestiging, en met het plusje kan een voorwaarde worden toegevoegd - dit is dezelfde als voor de zichtbaarheid van pagina 2.

Wanneer deze voorwaarden toegevoegd zijn, kunnen we nog een bericht aan de bezoeker sturen, maar alleen wanneer hij daarom heeft verzocht via het aanvinkvakje dat je kunt instellen op de afhandeling "Reactie naar bezoeker mailen". 

VorigeVolgende