Adaptive content beheren

Content slots - mappen

In de Adaptive Content map kun je content slots aanmaken - dit zijn mappen waarin je vervolgens de adaptive content (bestanden) kunt toevoegen. 

Een content slot toevoegen

  1. Selecteer de map "slots" in de map "adaptive-content". 
  2. Kies het type slot: dit bepaalt waar de adaptive content kan worden getoond
  3. Kies de naam: deze wordt gebruikt om het slot te kunnen selecteren op andere plekken, dus kies een duidelijke naam. 
  4. Klik "OK" om het slot toe te voegen.

Het slot is toegevoegd. Er is alleen nog niets dat wordt getoond: daarvoor moet ook de adaptive content voor dit slot worden toegevoegd.

Ook wordt het slot niet automatisch gebruikt: voeg het slot in de Publisher toe op de plek waar de adaptive content moet worden getoond.

Adaptive content - bestanden

Adaptive content toevoegen

  1. Selecteer het content slot (de map) waarvoor je de adaptive content wilt toevoegen.
  2. Kies "Bestand toevoegen".
  3. Kies het type content (dit is afhankelijk van de website-instellingen).
  4. Kies de bestandstitel van de content (deze wordt alleen gebruikt binnen de Publisher)
  5. Kies de voorwaarden voor het tonen van deze content. Zie "Voorwaarden instellen" voor uitleg over het maken van voorwaarden.
  6. Kies de inhoud van de adaptive content: deze is afhankelijk van het type content slot. Deze inhoud wordt getoond op de website. 
  7. Klik "OK" om de adaptive content toe te voegen.

De adaptive content is ingevuld. Als het content slot is ingevoegd in de website dan zal de inhoud van adaptive content aan de bezoeker worden getoond - mits aan de voorwaarden voldaan wordt. 

Voorwaarden
  • Voor elk blokje adaptive content geldt dat deze alleen wordt getoond aan de bezoeker als aan de ingestelde voorwaardem wordt voldaan.
  • Als er geen content is die aan de voorwaarden voldoet, dan wordt er niets getoond
  • Als er meerdere blokken zijn die aan de voorwaarden voldoen, dan wordt de bovenste in de lijst getoond: deze volgorde is in te stellen met de knoppen "omhoog" en "omlaag". 

Voorwaarden instellen

Om te bepalen of content wordt getoond dien je voorwaarden in te stellen. De volgende voorwaarden kunnen worden gebruikt:

Voorwaarden combineren

Het is mogelijk om een enkele voorwaarde in te stellen, maar het is ook mogelijk voorwaarden te combineren. Dat vergt wat logisch denkwerk, maar is makkelijker dan het in eerste instantie misschien lijkt. 

Om meerdere voorwaarden in te stellen kies als eerste niet een enkele voorwaarde, maar de optie "Voldoet aan elk" of "Voldoet aan één of meer". Onder deze optie verschijnt nu weer de lijst met mogelijke voorwaarden. Met de "+" en "-" kunnen voorwaarden worden toegevoegd. Afhankelijk van de gekozen optie moet de bezoeker aan een van de voorwaarden of aan alle voorwaarden voldoen.

Voorbeeld: meerdere voorwaarden

Deze content wordt alleen getoond aan bezoekers die de pagina eerder hebben bezocht - maar ook alleen als het (terugkerende) bezoek plaatsvindt na 23 mei 2022 09:00.

Naast een enkel lijstje voorwaarden waarvan er één moet voldoen, kunnen er ook complexe voorwaarden worden opgesteld. Let hierbij goed op dat je de beslisboom goed opbouwt.

Complexe voorwaarden

In dit voorbeeld wordt de content getoond aan elke nieuwe bezoeker die vóór 1 april 2022 de pagina bezoekt. Ook wordt de pagina getoond aan iedere bezoeker die zowel de contactpagina als de FAQ pagina bezocht in de laatste 30 dagen. 
De pagina wordt dus niet getoond als er een nieuwe bezoeker komt na 1 april 2022, of als een terugkerende bezoeker wel de contactpagina, maar niet de FAQ pagina heeft bezocht in de laatste 30 dagen.


Volgorde instellen

De volgorde van de adapte content bestanden bepaalt (naast de ingestelde voorwaarden) welke content wordt. Het eerste (hoogste) bestand dat aan de voorwaarden voldoet wordt weergegeven. 

Bakens beheren

Een van de voorwaarden die kan worden gebruikt om adaptive content wel of juist niet te tonen is het activeren van een baken. Deze bakens kunnen van alles zijn, maar worden meestal gebruikt om te bepalen of een bezoeker eerder al op een bepaalde plek is geweest. Zo kunnen bakens worden toegevoegd aan een webpagina, een link in een nieuwsbrief of een pagina in een formulier. 

De bakens worden ook in de Publisher aangemaakt, in de map "beacons". Het baken hoeft daar alleen te worden aangemaakt en van een naam te worden voorzien.

Bakens koppelen op een pagina

Nadat de bakens zijn aangemaakt moet ze natuurlijk nog worden gekoppeld aan pagina's of andere plekken waar de bezoeker het kan tegenkomen. Afhankelijk van de instellingen en mogelijkheden, kan dat bijvoorbeeld in een pagina in de website.

Het object "Baken activeren" is ingevoegd:

 Dit is op de gepubliceerde website niet zichtbaar, maar zodra een bezoeker de pagina bezoekt wordt het baken voor die bezoeker geactiveerd.

Bakens koppelen in een formulier

Afhankelijk van de aangemaakte mogelijkheden kunnen bakens ook op andere plekken toegevoegd worden, zoals in formulieren. Binnen een formulier kun je een baken toevoegen aan een tekstveld, wederom via de optie "Object invoegen".

Het baken is toegevoegd, en wanneer de tekst wordt getoond zal het baken worden gezet.

Afhankelijke bakens

Een baken wordt alleen geactiveerd als de tekst waarin hij staat ook wordt getoond aan de bezoeker. Aangezien je een tekst door het instellen van afhankelijkheden kunt tonen of verbergen, kun je zo ook een bezoeker een bepaald baken wel of niet laten activeren op basis van diens antwoord op een vraag.


Vorige